11 juni 2022

Psalm 70 - KOM TILL MIN RÄDDNING

 


Bibelläsning: Psalm 70
Läs bibeltexten här

"Gud, kom till min räddning! Skynda till min hjälp!" (Ps 70: 2 FB)

Desperationen är nära. Ett rop om hjälp ljuder i nattens mörker. Många av psalmerna i Bibeln handlar om att kunna hantera allt ont som vill uppsluka oss och den stilla förtröstan på att Gud ska gripa in.

Förtvivlans rop på hjälp blandas med förtröstans bekännelse till Gud: "Alla som söker dig skall jubla och vara glada i dig. De som älskar din frälsning skall alltid säga: Högt lovad vare Gud!" (vers 5)

Mitt i stunder av förtvivlan får också vi bekänna vår tro på den levande guden som ser vår situation, lider med oss och som kommer att leda oss ut ur mörkret.

Mannakorn att tugga på under dagen: Endast hos dig får min själ sin ro.

Kommentar:
David är förtvivlad. Han ropar till Gud om hjälp för dem som vill ta hans liv och för alla som hånar honom (vers 2-4 och 6).

Men mitt i all förtvivlan lyfter han blicken i lovsång till Gud (vers 5). Gud är alltid värd vår lovsång och vår kärlek. Lovsången gör något med oss. I lovsången lyfter vi upp vår blick till den ende som kan hjälpa oss.

Lovsången löser inte våra problem, men den hjälper oss att förstå att livet inte bara består av allt det mörker som kan omge oss och fånga våra tankar. Det finns något mer än mörkret. Gud finns och vi får lyfta vår blick och uttrycka vår kärlek till honom som kan hjälpa oss att komma igenom mörkret.

Inga kommentarer: