26 juni 2022

UTMANINGEN Psalm 77 och 78


Psalm 77 - NÖDENS DAG

Bibelläsning: - Psalm 77
Läs bibeltexten här

"På nödens dag söker jag Herren, om natten är min hand uträckt och blir inte trött. Min själ vill inte låta sig tröstas. Jag tänker på Gud och klagar, jag grubblar ty min ande tynar bort." (Ps 77:3-4 FB)

"På nödens dag söker jag dig....". Varför gör nöden oss till bättre bedjare?

Många människor ber bara till Gud under besvärliga situationer. Det är förmodligen så att alla människor ber när de kommer i tillräckligt svåra situationer och kanske beds det mer innerliga böner på parkbänken på natten än vad som beds i de fina kyrkorna. "....om natten är min hand uträckt". Ja, nödens dag upplevs många gånger starkast på natten.

Men varför måste vi komma i nöd för att verkligen söka Gud av hela hjärtat? Om vi sökte Gud av hela hjärtat i tider då vi inte plågas, kanske vi inte skulle hamna i nöd så ofta.

Mannakorn att tugga på under dagen: Mitt i nödens natt får jag sträcka ut min hand till dig Gud.

Kommentar:
Vers 1-7
Den första delen av psalmen är skriven i jag-form på nödens dag. Psalmisten tänker och grubblar och är full av oro.

Vers 8-10
Asaf skriver en rad frågor till Gud: Har Gud förkastat oss för evigt? Är hans godhet borta för alltid? Har Gud glömt att vara nådig?

Vers 11-21
Asaf svarar att det som plågar honom är att Gud inte är som förr. Asaf går tillbaka och tänker på alla Guds under i historien. Han tänker på hur Gud befriade sitt folk från fångenskapen i Egypten och förde dem över havet och bevarade dem under ökenvandringen.


Psalm 78 - SLUTA INTE BERÄTTA OM HERREN

Bibelläsning: Psalm 78
Läs bibeltexten här

"Vad vi har hört och känner till, vad våra fäder har berättat för oss, det vill vi inte dölja för deras barn. För ett kommande släkte vill vi förkunna Herrens lov, hans makt och de under han har gjort." (Ps 78:3-4 FB)

Du som har lärt känna Herren. Dölj inte detta för barnen och de unga! Det är budskapet i dessa verser.

Vi får inte sluta berätta om vem Herren är och vad han gör. Om inte vi berättar det för den uppväxande generationen kommer de aldrig att få höra om det viktigaste i tillvaron: gemenskapen med Herren.

Det står om Efraims barn att "de glömde hans gärningar, de under han låtit dem se" (vers 11). När de slutade tala om Herrens under glömde de fort och tappade respekten för Gud. Resultatet var att de inte höll Guds förbund och inte ville följa hans lag (vers 10).

Vi får aldrig sluta berätta om Herren och om hans under. Om vi slutar med det kan en hel generation gå förlorad.

Mannakorn att tugga på under dagen: Vem jag kan berätta de goda nyheterna för idag. 

Kommentar:
Psalmen ser tillbaka på historien. Det genomgående budskapet är Guds omsorg och att folket ständigt vände sig bort från Gud.

Vers 1-7
Uppmaning att aldrig sluta berätta för den uppväxande generationen om Gud, hans omsorg och makt. Berättelsen om Guds handlande i historien var viktigt för varje ny generation ”så att de sätter sitt hopp till Gud och inte glömmer Guds gärningar utan följer hans bud” (vers 7).

Vers 8-41
Asaf påminner om Guds under vid uttåget från fångenskapen i Egypten. Han delade havet, gav dem vatten från klippan, ledde sitt folk med molnskyn om dagen och eldsken på natten. Han gav dem manna och vaktlar att äta. ”Men de fortsatte att synda mot Honom” (vers 17). ”De trodde inte på Gud och litade inte på hans frälsning” (vers 22).

Vers 42-52
Asaf påminner om plågorna som Gud sände över egypterna för att de skulle släppa Israels barn fria.

Vers 53-64
Asaf påminner om hur Gud förde dem fram till det utlovade landet. Men folket trotsade och frestade Gud genom att vända sig till avgudarna.

Vers 65-72
Men trots folkets uppror mot Gud, sände han David som en herde för sitt folk.

Till eftertanke:
Det är lätt att se folkets svek och otrohet mot Gud på den tiden. Men hur är det med Guds folk idag?

Inga kommentarer: