3 juni 2022

"SKE HERRENS VILJA" – Apg 21

 


Bibelläsning: Apostlagärningarna 21
Läs bibeltexten här

"Ske Herrens vilja!" (Apg 21:14 FB)

Flera gånger i Apg 21 varnas Paulus att åka till Jerusalem. Anden förutsåg att Paulus skulle tas tillfånga och överlämnas till hedningarna (Apg 21:11). Folket försökte övertala honom att inte resa till Jerusalem (Apg 21:12). Men Paulus visste vad som var hans väg. Det var inte bara en ödestro som sa att vad som än hände så skulle det vara Guds vilja. Paulus visste vad Herren ville att han skulle göra, och han var beredd att betala priset för att göra Herrens vilja.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Vad skulle "Ske Herrens vilja" innebära för mig i dag? Under den närmaste framtiden?

ÖVERSIKT - KOMMENTAR - TILL EFTERTANKE


Fortsatt förföljelse
Då Paulus kallades att bli en kristen var det med budskapet att Gud skulle visa honom hur mycket han skulle komma att få lida för Jesu skull (Apg 9:16). Vi ser gång på gång hur det budskapet går i uppfyllelse. Så även i detta kapitel, då Paulus kommer till Jerusalem.
   Paulus var vid denna tid världsberömd för sitt framgångsrika arbete för Kristus, och blir fort igenkänd i Jerusalem. Folkmassan hetsades upp mot Paulus (vers 27). Han släpades ut ur Templet och var på väg att dödas då soldaterna grep in (vers 31). Folket slutade då att misshandlas (vers 32), men folkmassan fortsatte att skrika och anklaga Paulus (vers 34).

Filippus
I detta kapitel möter vi på nytt Filippus. Han var en vad sju diakonerna som valde i kapitel 6 och han var den som spred budskapet i väckelsen i Samarien i kapitel 8. Nu har han benämningen evangelist och har fyra ogifta döttrar med profetisk gåva (vers 8-9).

Den helige Andes ledning
Vi ser också i detta kapitel hur den helige Ande leder och förutsäger vad som ska komma.
- "Genom Anden" varnade lärjungarna Paulus (vers 4)
- Profeten Agabus har ett budskap till Paulus "Så säger den helige Ande..." (vers 11)
Det verkar som om Paulus var den enda som inte var bekymrad för det som skulle komma: "Varför gråter ni och får mitt hjärta att brista? Jag är beredd..." (vers 13)
Till eftertanke:
Tänk igenom de olika reaktionerna på Agabus budskap. Hur skulle du ha reagerat?

Lärjungar överallt
I detta kapitel kan vi förstå vilken stor spridning kristendomen fått på några få år. På varje ny plats Paulus kommer finns det en grupp troende som han söker upp.
- Paulus har just lämnat lärjungarna i Efesos (vers 1)...
- ...och kommer till Tyrus. Där söker han upp lärjungarna (vers 4).
- Sedan kommer han till Ptolemais och hälsar på lärjungarna där (vers 7).
- Nästa stopp är i Cesarea där han besöker de troende där (vers 8)
- Slutligen kommer han til Jerusalem där bröderna tar emot honom med stor glädje (vers 17)

 

Inga kommentarer: