17 maj 2023

Hjärtliga gratulationer Norge!!

 Säga vad man vill om norrmännen, men dom kan verkligen ställa till med fest! (se bild 1)

Efter att ha bott i Norge i tretton år vet vi vad vi talar om. Först bodde vi där nio och var lärare vid Jelöy folkehögskole på 1980-talet och sedan kom vi tillbaka på 2010-talet och var mentorer för dom nya löjtnanterna.

Våra barn är uppvuxna med att gå i kostym i syttende.mai paraden varje år.

Rut har en kusin som har till vana att fylla år just på "syttende mai" varenda år, och ett år då hon skull fylla jämnt ville hon åka hemifrån för att undgå all uppståndelse.

Hon bestämde sig för att inte bara lämna Stockholm, utan även lämna Sverige på högtidsdagen. Då passade det bra att åka och hälsa på sin kusin i Norge. Och vi började fundera hur vi bäst skulle fira dagen med Stockholmskusinen. Innan vi hade tänkt färdigt fick vi kontakt med någon från Oslo som hade hört av våra goda vänner att vi hade en kusin som fylld jämt just den dagen.

Och plötsligt kom det ett par biljetter till oss från någon med goda kontakter, med sittplatser rakt framför balkongen där kungen med familj stod och vinkade timme
efter timme till alla tiotusentals norrmän som marscherade förbi mellan oss och kungabalkongen. (Se baksidan av biljetten bild 2).

Ja, jag är inte helt säker, men jag tror att kungen såg avundsjukt på oss som fick sitta under hela paraden medan han fick stå.

Jag vet inte hur det gick till då någon försåg oss med dessa biljetter, men jag antar att det brottet är preskriberat vid det här laget. Det står år 2014 på biljetten och det är ju nio år sedan.

Under timmarna vi satt där var det säkert mer än femtio musikkårer som marscherade förbi i paraduniformer och det såg faktiskt ut som om kungen vinkade till oss hela tiden. Vi vinkade naturligtvis tillbaka till kungen och jag böjde mig över till kusinen och frågade om hon var förnöjd med uppvaktningen som vi hade ordnat för henne på hennes stora dag. Men hon trodde nog inte att alla musikkårerna marscherade förbi bara för att uppvakta henne.

/PB


Inga kommentarer: