8 maj 2023

RFSU-bok till förskolor upprör – manar barn till sexuell aktivitet


(Bildtext -I en RFSU-bok ges exempel på barn som leker doktor med sexuella anspelningar. Den kritiseras starkt av förre höjdhoppsstjärnan Patrik Sjöberg (till vänster). (Barnen på högra bilden har inget samband med texten.) Foto: Andreas Hillergren/TT & Ligthstock)

- Samuel Teglund i Världen idag -

I den illustrerade boken Snippor och snoppar från RFSU beskrivs det hur barn klär av sig nakna och undersöker varandras kroppar. I boken, som spridits till förskolor runt om i landet, hävdas det vidare att pojkar kan ha kvinnligt könsorgan och vice versa.

Det handlar om ett material från lobbygruppen RFSU som först gavs ut 2007 och som förnyades 2015. Den illustrerade boken ska återge en dag på en fiktiv förskola där man pratar om kropp och sexualitet. Det berättas om hur en pojke vill rita sig själv naken fast med en snippa i stället för en snopp. Barnen får även frågor om vilket könsorgan de själva skulle vilja ha och om de kan tänka sig att byta.

”En person kan känna sig som flicka om den har en snopp eller som pojke om den har en snippa. Ibland vet man kanske inte riktigt och egentligen spelar det kanske inte så stor roll”, säger en av pedagogerna till barnen i boken.

Läs mer här: https://www.varldenidag.se/nyheter/rfsu-bok-till-forskolor-uppror-manar-barn-till-sexuell-aktivitet/repwco!cry11WiVJ@MgNMksrTHI8w/

Inga kommentarer: