28 maj 2023

VAR INTE RÄDD – 5 Mos 3


Bibelläsning: Femte Moseboken 3

Läs bibeltexten här

"Var inte rädda för dem, ty Herren, er Gud, skall själv strida för er" (5 Mos 3:22 FB)

Israels barn var på väg mot det utlovade landet. Överallt var de omgivna av fiender.


Så kan det också vara att leva som kristen idag. Vi kan uppleva oss som främlingar i vårt eget land. Vi kan uppleva att vi är omgivna av en kultur som är fientlig till evangeliet och talet om Jesus. I vissa delar av världen kan det vara ett reellt dödshot över varje kristen. I vår del av världen är främlingskapet inte en fråga om liv och död, men snarare att vara omgiven av en kristendomsfientlig kultur.


I det sammanhanget kan det vara viktigt att ta till sig löftet i dagens bibelord. Var inte rädd! Herren ska strida för dig!


- Mannakorn att tugga på under dagen:
"Var inte rädd! Herren ska strida för dig!"
_________________
Innehåll:

- Vers 1-11
Seger över Og
- Vers 12-21
Landet öster om Jordan fördelas
- Vers 23-29
Moses får se in i landet som Josua skall leda folket in i.

Kommentar:

I Kapitel tre fortsätter Moses tillbakablick över israels vandring från öknen till bebodda trakter. Där möter de hårt motstånd av Gogs vältränade armé, men israeliterna gick framåt styrkta av Guds löfte om seger.
   Israeliterna erövrar landet öster om Jordan och fördelar det enligt tidigare plan till Manasse halva stam, Gads och Rubens stammar. Men dessa stammar hade lovat att lämna sina familjer öster om Jordan och följa med de övriga stammarna för att erövra löfteslandet och inte återvända förrän de övriga stammarna fått ro i sina arvedelar (vers 20).
   Kapitlet avslutas med att Moses går upp på toppen av ett berg och får se in i löfteslandet. Moses får också uppdraget från Gud att anförtro Josua att leda folket in i det utlovade landet.

Till eftertanke:
I andakten talas det om att vi lever i en kristendomsfientlig kultur. Vi kan ibland uppleva det som att "att hela världen ligger i den Ondes våld" (1 Joh 5:19).
- På vilka sätt och inom vilka områden upplever du att vi lever i en kristendomsfientlig värld?

Inga kommentarer: