26 nov. 2023

Tidig söndagsmorgon den 26 november

 

Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Den gångna veckan har vi huvudsakligen tillbringat i Polen. Jag återkommer till det lite längre ned. Men det är inte första gången jag besöker Polen. Här kommer en berättelse om mitt första besök i Polen för mer än fyrtio år sedan:

"I den senare delen av 1970-talet var Järfälla Brass på väg att göra en musikresa till Polen, som då fortfarande var ett stängt land bakom Järnridån. Järfälla Brass var en musikkår i en Pingstförsamling och inför resan ville de förstärka sin kornettsektion med en kornettist. Då bad de mig följa med på resan.
Vi skulle besöka små pingstförsamlingar i Polen. Mötena fick inte annonseras och vi fick inte spela utomhus. Ofta samlades grupperna i något större vardagsrum, och då det kom en musikkår på 25 man kunde det bli rätt fullt.
Då vi skulle gå igenom tullen vid inresan till Polen, gick man noga igenom mitt bagage. Kanske på grund av att jag hade ett märke på min jacka där det stod ”One Way Jesus”. Jag hade tre Biblar med mig. Min personliga svenska Bibel, som på den tiden var 1917 års översättning, en liten svensk fickbibel och en engelsk Bibel eftersom vi skulle vittna och predika på engelska.
Dessa Biblar väckte tulltjänstemännens misstänksamhet. De tog in mig i ett förhörsrum och började skriva upp varje bokstav på titelbladet på tulldeklarationen. Detta för att de vid utresan skulle kunna kontrollera att jag hade dessa Biblar med mig ut ur landet. De skrev bokstav efter bokstav utan att förstå vad de skrev ”Bibeln, eller den heliga skrift, stadfäst av Konungen 1917”.
De tillkallade en engelsktalande tolk och så kom alla frågor. De fann också i slutet av Bibeln kartor av Israel och då blev de ännu mer misstänksamma och det blev ännu fler frågor. Antagligen gjorde de allt detta för att skrämma mig och dämpa min frimodighet en smula. Det blev, som sagt, många frågor om Bibeln och vad som stod i den, tills de plötsligt förstod att jag älskade situationen. Jag fick berätta om Jesus och om vad evangeliet handlade om. Då de förstod att jag verkligen njöt av situationen upphörde deras iver att fråga. De gav mig tulldeklarationen som jag skulle få signerad vid utresan och ville inte ha mer med mig att göra."

Men nu har Rut och jag fått möjligheten att komma tillbaka till Polen. Denna gång på inbjudan av Frälsningsarmén i Polen. Vi har under veckan fått förmånen att undervisa på en samling för officerarna i Polen, en "officers retreat".

Vi har undervisat på engelska och en tolk har översatt till polska för dem som inte förstår engelska.

Förra söndagen kom vi hem sent från bibelhelgen i Strömstad och tidigt på tisdagsmorgonen satte vi oss på flyget till Warszawa.

Officerssamlingarna ägde rum på baptisternas konferensanläggning utanför Warszawa, en stor anläggning med kapacitet att ta emot flera grupper samtidigt. Normalt använder man anläggningen som bibelskola.

Under veckan hade Rut och jag åtta föreläsningspass och vi medverkade också på veckans gudstjänst. Temat för helgen var: "Thy kingdom come" (Matt 6:10) och "Prepare the way for the Lord" (Mark 1:3).

Vi kom hem sent i går kväll och nu är det söndagsmorgon och idag blir det gudstjänst på kåren i Västerås.

Med önskan om en välsignad ny vecka Peter Baronowsky

Inga kommentarer: