12 nov. 2023

Tidig söndagsmorgon i Västerås den 12 november

 
Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

För ett par år sedan fick Rut och jag en förfrågan om vi kunde introducera ett lärjungaträningsprogram på kåren i Västerås som vi tidigare hade jobbat mycket med.

Vi började med gruppen av fanjunkare. De var fem stycken inklusive ungdomsfanjunkaren. Programmet bygger på att arbeta in goda vanor, och på flera språk har lärjunge fått samma namn som disciplin (disciple på engelska och disippel på norska). Lärjungaskap bygger mycket på disciplin.

Lärjungaträningen tar nio veckor och bygger på att man varje dag skriver loggbok om "den dagliga stunden med Jesus", att man varje dag plockar ett "manna" (en minnesvers), att man ber tillsammans med en bönepartner en gång i veckan. Varje vecka ska man sedan skicka in sin loggbok till sin vägledare som sedan skriver en kommentar tillbaka till "lärjungen".

Efter de nio veckorna med fanjunkarna har vi inte gjort något mer med lärjungaprogrammet på Västerås kår, men det har bara fortsatt och fortsatt. Fanjunkarna inbjöd alla ledare i kåren att gå lärjungaträningsprogrammet och flera av dem som gick det kunde sedan vara vägledare för någon i nästa kull.

Jag tror att de har haft fyra kurser med nio veckor vardera och planerar en ny kurs till vårterminen. De är hittills 25 personer som gått igenom programmet.

I onsdags i veckan blev Rut och jag inbjudna att undervisa på vad de kallar "Lärjungatränings-pepp". En kväll där vi åt god mat och hade undervisning ("peppade") lärjungarna och hade en stund av lovsång och bön.

I lördags spelade musikkåren på helgsmålsbönen i Norbergs kyrka ca tio mil norr om Västerås (Bild 2). Tema för vår stunden i kyrkan hade musikkåren satt till: "I Guds närhet, lovsånger och musik om Guds omslutande kärlek. Vi började och slutade med en psalm där församlingen fick sjunga med och däremellan spelade vi sju musikstycken som vart och ett presenterades av en musikant. En av musikanterna sjöng också två solosånger.


Höstterminen börjar gå mot sitt slut, men vi har ännu några undervisningsuppdrag kvar att genomföra som kräver en hel del förberedelser. En Bibelhelg på västkusten och undervisningsdagar i Polen.


Med önskan om en välsignad ny vecka
Peter Baronowsky


Inga kommentarer: